SOMIEM JUNTS?

BENVINGUTS a aquest blog d'Infantil.

Aquí COMPARTIRE amb vosaltres experiències, projectes, recursos, dubtes, opinions... i tot allò que us interessi pel que fa a l'educació dels més petits.

Així doncs, espero que aquest espai sigui alguna cosa més que un lloc d'intercanvi, un espai d'IL·LUSIONS comunes.

27 ago. 2010

Els reglets de Cuisenaire

ELS REGLETS DE CUISENAIRE

Els reglets de Cuisenaire són un material dissenyat per ajudar als més petits a introduir-se en el món de les matemàtiques d'una manera activa, dinàmica, divertida, a través de la manipulació i el joc. Van agafar el nom del mestre que els va inventar i es tracta d'un conjunt de fustes de colors, i la seva mida és des d'un centímetre (la que representa la unitat) fins a 10 centímetres. Les de la mateixa mida són sempre del mateix color.Nosaltres  pensem que l'ideal és disposar del material original, però si ens cal podem recorre a la imaginació i a la creativitat i sempre tenim el recurs de fer-lo nosaltres amb cartolines de colors plastificades (llavors disposariem d'un material en dos dimensions en lloc de tres).

Altra opció seria treballar amb els reglets a partir d'internet. Aquesta activitat ens pot servir com reforç i/o ampliació del que ja hem fet a la classe, una vegada que els nostres alumnes estiguin familiaritzats amb els reglets i a la seva manipulació. Fem un enllaç a una pàgina on es pot jugar amb aquest material. És també una manera d'introduir les TIC a l'aula, tot relacionant-ho amb el que estam treballant en aquell moment. si us interessa, feu clic AQUÍ.

Els infants, amb els reglets de Cuisenaire, aprenen a:

- Desenvolupar capacitats lògiques.

- Treballar conceptes com gran, petit, curt, llarg...

- Fer comparacions: més llarg que..., més curt que..., més que..., menys que..., igual que...

- Treballar amb qualitats com el color, la mida...

- Portar a terme sèries, classificacions i ordenacions.

- Desenvolupar conceptes matemàtics bàsics com sumar, restar, multiplicar, dividir, descompondre nombres...

- Fer servir diversos models de representació.


Però també és interessant, sobretot per l'etapa d'Educació Infantil (i... per què no? també per etapes posteriors) és que amb els reglets es pot jugar a fer figures, construccions, torres, treballar l'imaginació, la creativitat, les relacions espacials, les simetries... Es pot jugar a construir i destruir... És important que els més petits coneguin el material i aprenguin a través del joc i els reglets de Cuisenaire ens proporcionen un munt de possibilitats.

I com que una imatge val més que mil paraules, afegim aquest vídeo on ens expliquen els usos que els podem donar des d'Infantil fins al tercer cicle de Primària.

2 comentarios:

  1. ¡Gracias por vuestra visita a mi blog! y por supuesto por vuestroa maravillosos comentarios. Sigo vuestro blog y me gusta mucho el trabajo que hacéis. ¡Un besazo!

    ResponderEliminar
  2. De nada Laura! Todos son merecidos, sólo tienen que ver el trabajo que haces. Teníamos una sorpresa preparada para tí en forma de entrada a tu blog, la puedes ver a continuación de esta. Esperamos que te guste.
    AH! Más adelante haremos otra recomendación al blog de plàstica que has presentado. No paras!!
    Un besazo y sigue así!!!

    ResponderEliminar