SOMIEM JUNTS?

BENVINGUTS a aquest blog d'Infantil.

Aquí COMPARTIRE amb vosaltres experiències, projectes, recursos, dubtes, opinions... i tot allò que us interessi pel que fa a l'educació dels més petits.

Així doncs, espero que aquest espai sigui alguna cosa més que un lloc d'intercanvi, un espai d'IL·LUSIONS comunes.

31 ago. 2014

Jocs de falda

CANTARELLES I JOCS DE FALDA

Els jocs de falda es comencen a fer amb els nadons. Els nens i nenes que arriben a P3 ja no són nadons, evidentment. Estan passant a l'edat d'escolaritzaió i estan fent un canvi important a les seves vides. Res serà igual a partir d'ara. No fa gaire, parlant amb uns amics de l'edat dels primers records de la infància, molts coincidien que els tenien de 3 o 4 anys i el de l'arribada a l'escola per primera vegada va triomfar. 
Perquè aquest canvi sigui un record feliç hem de procurar que sigui progressiu, que no suposi un trencament molt brusc. Per facilitar l'adaptació als infants és bo interaccionar amb ells a través del joc i de les cantarelles, jocs i cantarelles que molts també fan a casa (d'altres els descobriran per primera vegada). És sorprenent quan, en un moment donat, sobretot els primers dies, que estem envoltat de plors i d'altres, si comencem a cantar i a gesticular, es queden callats, mirant i, fins i tot, esbotzant els primers somriures.

Si proposem un joc de falda podem començar amb els nens i nenes que estiguin més tranquils i predisposats a participar. Quan els altres vegin que es tracta d'allò agradable i divertit del que poden formar part, poc a poc voldran participar també. Els podem ensenyar cançons on interaccionin o es gestualitzi; de seguida començaran a mostrar interés, plaer i satisfacció. Com que són tants, aprendran de manera divertida que a vegades no es pot tenir tot d'immediat i que s'ha de guardar torn i esperar.

Alguns d'aquests jocs són: "Arri, arri, tatanet", "Escarbat bum. bum", "Bim, bom", que ja vaig incloure a un altra entrada dedicada als jocs de falda. Avui afegiré: "Dalt del diri", "Ballmanetes", "Els titetelles", "Quan el pare no te pa" i "Conillets amagar". 

Una coseta més. A la Facultat, la nostra professora de música, amb molta propietat, ens va ensenyar a tocar les cançonetes amb la flauta per agafar bé les melodies. Si us atreviu, als nens els encantarà. Jo, com que la flauta no és el meu fort (tot i que encara ho intento), per tenir la melodia correcta busco algun vídeo on els pugui trobar i assajo una mica. A vegades també va bé posar-lis als infants. M'agrada molt el Jordi Tonietti i he trobat un Cd, "El burro català", on hi ha un recull de cançons infantils populars de Catalunya cantades per la Coral Infantil de Catalunya on trobarem gairebé totes aquestes cançonetes. Molt maquet. Espero que us agradi.
No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada